Overslaan en naar de inhoud gaan

Terugblik Nationaal Verkeerskundecongres

Terugblik Nationaal Verkeerskundecongres

dinsdag 8 november 2022

Op 2 & 3 november vond het Nationaal Verkeerskunde plaats in Groningen. Lees hier het verslag van de dag, de papers en bekijk alle foto's.

Bron: https://www.nationaalverkeerskundecongres.nl/terugblik-2022 

PRECONGRES - 2 NOVEMBER 2022

Met provincie Groningen als gastheer is het Nationaal Verkeerskundecongres 2022 opgestart met een inspirerend precongres op de woensdagmiddag. Bas Krijgsheld, domeinleider Beleid bij de provincie Groningen, heette de tientallen bezoekers van harte welkom op een bijzondere locatie, het datacentrum Bytesnet op de Zernike campus.

In Groningen wordt hard gewerkt aan slimme en groene oplossingen voor personen- en goederenvervoer. Het noorden mag zich zelfs koploper noemen met het testen van autonoom vervoer. De directeur van Hive.Mobility, Ilse Mensink, nam het woord over voor een introductie over dit innovatiecentrum op het gebied van mobiliteit. Zij werken samen met overheden, kennisinstellingen en bedrijven aan onder meer slimme (stads) logistiek, hubs, verduurzaming van infrastructuur, MaaS en autonoom vervoer over land, water, rails en door de lucht.

VIER INSPIRATIESESSIES

Over met name het laatst genoemde, autonoom vervoer, konden de congresdeelnemers het een en ander leren, zien en zelf ervaren. Het programma bestond uit vier sessies met presentaties over de hyperloop, de mobiliteit van vissen en de stand van zaken rond autonoom vervoer in Groningen. Ook kon men een kijkje nemen in een waterstofbus en een volledig elektrisch aangedreven inspectieschip. Bij een demonstratie van drones konden de deelnemers de dronepiloten het hemd van het lijf vragen. Daarnaast stond een tweepersoons zelfrijdend voertuig klaar om op plaats te nemen. Voordat de deelnemers naar de borrel en het diner vertrokken, werd de middag afgesloten met een korte presentatie over de gastheerlocatie Bytesnet.  

AVONDPROGRAMMA

Na alle middagactiviteiten vertrokken de bezoekers naar Het Paleis in Groningen. Hier stond een borrel voor hen klaar en vervolgens kon men genieten van een heerlijk diner. Rob Hendrikse zorgde live muziek. Nadat de buiken gevuld waren, maakte Erik Verroen de winnaar van de tweejaarlijkse Cuperusprijs voor beste WO-afstudeerwerk bekend.

Mirjam van den Boogert was genomineerd voor haar scriptie 'Engaging the Crowd in Sensing for Smart Mobility', Shiva Nischal Lingam voor 'Effects of External Human Interfaces on Automated Vehicles' Communicative Interactions with Human Drivers' en Sophie Buteyn voor 'Changing Attitudes to Flying'.

Buteyn ging er met de eerste prijs vandoor. Helaas kon ze zelf niet aanwezig zijn tijdens de uitreiking, maar via een digitale verbinding kon Verroen haar toch persoonlijk feliciteren. Lees hier het hele juryrapport.

DE SCRIPTIES

Je kunt hier de genomineerde scripties lezen:

Het keuzegedrag van de crowdsensinggebruiker - Mirjam van den Boogert
Effecten van eHMIs op zelfrijdende auto’s - Nischal Lingam
Hoe kijkt de Nederlander aan tegen het vliegen? - Sophie Buteyn

Bekijk de foto's van het precongres

Terugblik 2022

CONGRES - 3 NOVEMBER 2022

Dagvoorzitter Pieter Litjens opende op 3 november het Nationaal Verkeerskundecongres 2022 in een sfeervol ingericht MartiniPlaza in Groningen. 

Gedeputeerde Fleur Gräper - van Koolwijk vertelde hoe gastheer provincie Groningen vorm geeft aan de toekomst van mobiliteit. 'In Groningen zijn we Nederland in het klein, met een stad die elke dag verdubbeld door alle studenten en forenzen. Dat geeft uitdagingen en kansen. In Groningen is de ruimte om te experimenteren."

Daarna mochten Bas van Leeuwen, Bas Romgens en Philip Broeksma elk in een pitch van drie minuten vertellen hoe 'hun' stad - Haarlem, Groningen en Maastricht - de toekomst van mobiliteit voor zich zien en welke uitdagingen daar liggen. In Groningen was het Noorderplantsoen een goed voorbeeld van een voorheen autorijke omgeving die omgetoverd is tot park. 'Je moet soms geluk hebben, én ook gewoon durven.' 

Haarlem loopt tegen uitdagingen aan vanwege de historische vorm van de stad. Van Leeuwen: 'Hoe krijgen we de burgers mee?'. 

Maastricht liet een visie zien van een bereikbare EURegio, waar de campus een ontmoetingsplek is en waar de auto zeker niet het vanzelfsprekende vervoermiddel is. 

Na de pitches gaf Daan Quakernaat een inspirerende maar strenge keynote. 'Ga kathedralen bouwen' gaat over 'gewoon' beginnen, over lef hebben om te falen en over het loslaten van doorgeschoten regelzucht. 

Er volgde drie keuzerondes waarin men zelf kon kiezen welke sessie/workshop het meeste aansprak. 

BESTE BIJDRAGE: JONGEREN EN INNOVATIEF REIZEN

Aan het eind van de dag werd de jaarlijkse prijs voor de Beste Bijdrage uitgereikt. De prijs voor de beste paperbijdrage wordt elk jaar gekozen door de leden van de paperbeoordelingscommissie van het congres. Dagvoorzitter Pieter Litjens reikte de prijs uit aan winnaar Saar Hadders (TeamAlert) voor haar paper 'Jongeren en innovatief reizen'. 

De bijdrage van Jonathan de Kleuver over het gebruik van VR om draagvlak onder bewoners te verstevingen en de bijdrage van Gerard Tertoolen (XTNT) over gedragsverandering waren de andere twee genomineerden. 

De paper van Hadders gaat over Light Electric Vehicles (LEV's). Van hoverboards tot elektrische fietsen, stepjes en deelscooters: het aanbod van innovatieve vervoersmiddelen neemt hand over hand toe. Maken jongeren hier ook gebruik van, en waarom dan wel – of niet? Door in te spelen op de motivaties en behoeften van deze doelgroep kunnen we ook voor hen de veiligheid verbeteren.
De jury noemt als sterke punten de duidelijke structuur van de paper en benadrukt het actuele karakter in verband met de ontwikkeling van het wettelijk kader voor light electric vehicles. Ook is de paper informatief en levert nieuwe inzichten en duidelijke aanbevelingen op. Bekijk alle papers

Bekijk hier de foto's van het congres

Terugblik Nationaal Voetgangerscongres

LEES MEER

work_outlineVacature
IT beheerder & back-end ontwikkelaar

Wij zoeken een IT beheerder & back-end ontwikkelaar met goede soft skills. Je gaat werken aan interessante…

descriptionArtikel
Platform BuitenSpelen wordt Buiten Spelen & Bewegen, stap naar online
Het platform BuitenSpelen gaat verder als Buiten Spelen & Bewegen. Daarnaast verruilen we het papier…
descriptionArtikel
Congres Natuurlijk: Volop beweging in natuurinclusief bouwen
Op 30 november beleefde Congres Natuurlijk z'n feestelijke vijfde editie. Het bleek maar weer dat Natuurinclusief…
ZSW
descriptionArtikel
ZorgSaamWonen Congres 2023: Brug slaan tussen systeem- en leefwereld
Drie excursies naar inspirerende Amsterdamse woon-(zorg)complexen. Vrolijke verhalen van schrijfster Marjan Berk (…
descriptionArtikel
'Geen gelijke kansen als schoolgebouwen uit elkaar vallen'

Het derde Duurzame & Gezonde Scholen Congres in Utrecht was een ‘feest van herkenning’ en tegelijkertijd…

Acquire
descriptionArtikel
Onze nieuwe website is live! 💻

De afgelopen jaren zijn we gegroeid van uitgeverij van vakbladen tot media- en…

REACTIES

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.