Overslaan en naar de inhoud gaan

Terugblik: Nationaal Voetgangerscongres

Terugblik: Nationaal Voetgangerscongres

vrijdag 14 oktober 2022

Op donderdag 13 oktober vond in de Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle het Nationaal Voetgangerscongres 2022 plaats. Het thema van hét jaarlijkse evenement voor mobiliteitsprofessionals die zich bezighouden met alles voor en over voetgangers was 'gelukkig gezond', omdat lopen en gezondheid onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Dagvoorzitter Jacqueline Kerkhof opende het congres en vroeg wethouder Gerdien Rots van gastheer gemeente Zwolle op het podium. Rots vertelde waarom Zwolle gastheer was dit jaar: omdat in Zwolle de voetganger én gezondheid centraal staan. Rots: "We hanteren in Zwolle het STOMP-principe, Stappen Trappen OV MaaS en dan pas de personenauto. De voetganger staat echt op één in ons beleid. Zwolle is een prachtige gemeente om te lopen, in een prachtig rivierengebied."

Terugblik 2022

City Deal Ruimte voor Lopen

Martine de Vaan, auteur van het boek 'Walk your meeting' én projectleider van de City Deal Ruimte voor Lopen vertelde over haar visie op lopen en gezondheid. De Vaan overhandigde het eerste exemplaar van het magazine LOPEN aan Rots. Exemplaren van de tweede editie van het magazine over de City Deal Ruimte voor Lopen werden aan het einde van het congres aan de bezoekers overhandigd. 

Lees hier over hoe De Vaan elke dag zeven kilometer loopt

Terugblik 2022


Gezondheid: meer dan niet ziek zijn

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO ben je niet gezond als je een spleetje tussen je tanden hebt of een fobie voor spinnen. Eigenlijk is helemaal niemand gezond als we de definitie van het WHO aanhouden. Wat er gebeurt als we uitgaan van positieve gezondheid liet Chantal Walg zien in haar keynote.

Het was een simpele vraag, maar wel een die de deelnemers aan het Voetgangerscongres met de neus op de feiten drukte. Chantal Walg, zelfbenoemd anders doener en denker in de zorg, toonde de zaal een tiental eenvoudige sommen en antwoorden. Zeven goede en drie foute antwoorden. Op de vraag wat aan het rijtje opviel, benoemden de meeste deelnemers de foute antwoorden. Een natuurlijke reactie. De mens is geconditioneerd om te focussen wat verkeerd gaat, in plaats van op wat goed gaat.

In de gezondheidszorg vertaalt zich dat naar focussen op waar we vanaf willen, in plaats van waar we naartoe willen. "Binnen de positieve gezondheid gaat het over de mens zelf, over wie je bent", vertelde Walg op het podium van de Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle. "Positieve gezondheid is het vermogen om je aan te passen en eigen regie te voeren in het licht van de emotionele, fysieke en sociale uitdagingen van het leven."

Dat heeft invloed op heel veel, zo niet alle aspecten van het leven. Taal is zo'n aspect. Waar 'diabeteschallenge' de nadruk legt op de ziekte, legt het woord 'wandelchallenge' de nadruk op beweging. "Spreek liever van bondgenoten dan van lotgenoten", is nog zo'n voorbeeld.

In de gezondheidszorg zou niet de aandoening maar de mens centraal moeten zijn. "De reden dat iemand ziek wordt of aanklopt bij de huisarts kan van alles zijn. Misschien komt iemand nooit buiten omdat alle stoeptegels los liggen. Als je daar achter komt, krijg je een heel ander gesprek."

Wat Walg betreft zou wandelen op recept beschikbaar moeten komen. "Wandelen ontstresst, je krijgt er een beter humeur van, je wordt creatiever en het is ook nog beter voor je lichamelijke gezondheid." Al van jongs af aan zou wandelen gestimuleerd moeten worden vindt Walg. Ze schreef daarom het boekje 'Anders op zoek naar gezondheid', een kinderboek. Voor volwassenen is er 'Gezond centraal: Opschudding in de gezondheidszorg'. Lees ook het interview met Chantal Walg.

Terugblik 2022

Sessies en walkshops

Na de keynote gingen de deelnemers uiteen om inspirerende sessies en workshops te volgen. Op een voetgangerscongres hoor je natuurlijk ook zelf te lopen: na de lunch konden de deelnemers kiezen uit diverse walkshops en outdoor workshops.

Terugblik 2022

LoopAward

Aan het einde van het congres mocht Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving én juryvoorzitter van de LoopAward Wouter Veldhuis, de winnaars van de LoopAward bekendmaken. Walking4School wonin de categorie ‘maatschappelijke initiatieven’. De Drontense dementievriendelijke route – de Oost won in de categorie ‘ruimte in de fysieke omgeving’.
Lees hier meer over de uitreiking en de LoopAward.

Terugblik 2022

Bekijk alle foto's

 

LEES MEER

NCPM Congres
descriptionArtikel
Recordaantal deelnemers NCPM in Hoorn

Nederland telt bijna 18 miljoen inwoners en het aantal eenpersoonshuishoudens blijft toenemen. Het gevolg? De…

work_outlineVacature
IT beheerder & back-end ontwikkelaar

Wij zoeken een IT beheerder & back-end ontwikkelaar met goede soft skills. Je gaat werken aan interessante…

descriptionArtikel
Platform BuitenSpelen wordt Buiten Spelen & Bewegen, stap naar online
Het platform BuitenSpelen gaat verder als Buiten Spelen & Bewegen. Daarnaast verruilen we het papier…
descriptionArtikel
Congres Natuurlijk: Volop beweging in natuurinclusief bouwen
Op 30 november beleefde Congres Natuurlijk z'n feestelijke vijfde editie. Het bleek maar weer dat Natuurinclusief…
ZSW
descriptionArtikel
ZorgSaamWonen Congres 2023: Brug slaan tussen systeem- en leefwereld
Drie excursies naar inspirerende Amsterdamse woon-(zorg)complexen. Vrolijke verhalen van schrijfster Marjan Berk (…
descriptionArtikel
'Geen gelijke kansen als schoolgebouwen uit elkaar vallen'

Het derde Duurzame & Gezonde Scholen Congres in Utrecht was een ‘feest van herkenning’ en tegelijkertijd…

REACTIES

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.